Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили» та Публічні бібліотеки Солом’янки започатковують у 2021 році та анонсують спільний онлайн-проєкт «Пам’ять заради життя». Невеличкий цикл лекцій буде присвячений неординарним особистостям, відомим і малознаним діячам української культури, які знайшли свій останній спочинок у Биківнянському лісі.

У рамках цього проєкту організатори запрошують усіх охочих долучитися 2 лютого 2021 року до першої онлайн-лекції «Слово, обірване у Биківні». Лекторка: Тетяна Шептицька, заступник генерального директора з наукової роботи Заповідника, кандидат філологічних наук, авторка 5 монографій (з них 4 – у співавторстві).
Ви дізнаєтеся про долі представників покоління «Розстріляного відродження», знищених НКВС у 1937-1938 роках у Києві. У Биківні знайшли свій останній спочинок письменники Михайль Семенко, Майк Йогансен, Володимир Ярошенко, Андрій Михайлюк, Микола Борисов, Вероніка Черняхівська, Іван Маловічко, Мирослава Сопілка, Яків Водяний та інші. На основі матеріалів із архівно-кримінальних справ репресованих письменників лекторка не лише розкриє особливості творчої біографії митців, а також розкаже про те, як «працювали» співробітники НКВС  із мистецьким середовищем і будували звинувачення проти творчої еліти України. Ви також дізнаєтесь:

– хто ще із українських літераторів покоїться у братських Биківнянських могилах; 

– у чому звинувачували українських футуристів;

– з кого із письменниць чекісти зробили український аналог Мати Харі.

Лекція відбудеться 2 лютого 2020 року о 15:00 на сторінці у мережі Фейсбук: https://www.facebook.com/zbs.solomyanska

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *