30 листопада 2022 року в рамках спільного проекту НІМЗ «Биківнянські могили» та КЗК «Музей пропаганди» відбулась онлайн-лекція «Життя і творчість Михайла Бойчука», присвячена видатному митцю, художнику світового рівня, новатору українського мистецтва початку ХХ століття.

Старший науковий співробітник НІМЗ «Биківянянські могили» Тамара Бойко розповіла про життєвий шлях Михайла Бойчука, а також про ті події та визначних українських діячів, які повпливали на становлення його як художника. Вона також проаналізувала внесок Михайла Бойчука у розвиток української культури 1910-х–1930-х років, зокрема, звернувши увагу на його проєкти, внесок у створенні Української Академії Мистецтв й модернізацію малярської освіти тощо. Окремо лекторка охарактеризувала творчі особливості створеного Михайлом Бойчуком та його учнями модерністського мистецького напрямку «бойчукізм», який отримав визнання не лише в Україні, а й за кордоном.

Тамара Бойко розглянула кампанію радянської влади з цькування і дискредитації «бойчукізму» як ідеологічно ворожого мистецтва, ознайомила присутніх з матеріалами архівно-кримінальної справи Михайла Бойчука.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *