23 жовтня 2019 року Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили» відвідали учасники Міжнародного Воркшопу «Конфліктна пам’ять війни та окупації» («Conflicting Memories of the War and Occupation»).

Відвідувачі представляли різні наукові та вищі навчальні заклади Сеула, Берліна, Ляйпціга, а також громадські організації Німеччини й України. Супроводжували групу – Тетяна Пастушенко, старший науковий співробітник Інститут історії України НАН України та Цзе-Хюн Лім, професор, директор Інституту критичних глобальних досліджень Університету Соганг (Північна Корея).

Заступник директора з наукової роботи Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Тетяна Шептицька провела для гостей оглядову лекцію-екскурсію, присвячену історії та функціонуванню колишньої таємної спецділянки НКВС УРСР у Биківнянському лісі. Вона розповіла про причини і наслідки Великого терору  1937-1938 рр. для України, методи ведення слідства з боку співробітників НКВС, діяльність судових і позасудових органів, які ухвалювали розстрільні рішення. Також Тетяна Шептицька поінформувала присутніх про етнічний, соціальний, віковий, професійний зріз Биківнянського мартирологу та типові звинувачення, що висувались громадянам у період масових політичних репресій 1930-х – 1940-х рр. Окрему увагу вона приділила історіям трьох корейців – співвітчизників екскурсантів. Військові Хонг-Ий-Пе та Пак-Кю, випускники відомої «Академії Вампу», школи для підготовки революційних офіцерських кадрів Китаю, працівник Київської кінофабрики Кім-Бен-Шу з різних причин опинилися у СРСР. Але були звинувачені у шпигунстві на користь Японії, розстріляні в Києві упродовж 1937-1938 рр. та поховані у братських могилах в Биківнянському лісі.

Позаяк учасники Воркшопу спеціалізуються на вивченні історії Східної Європи у роки Другої Світової війни, дослідженні травматичного минулого, то найбільше їх зацікавили питання роботи з архівами НКВС, діяльність Заповідника у сучасних умовах, зокрема, особливості комунікації з родинами репресованих, пошук ілюстративного матеріалу для виставкових проектів, історія та перспективи археологічних досліджень на території спец ділянки тощо.

Присутні також поклали квіти до братських могил Міжнародного меморіалу жертв тоталітаризму 1937-1941 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *