У червні 2024 р. стартував проєкт «Биківня, Бабин Яр, Буча – між масакрою і пам’яттю про неї», який є спробою осмислення і пояснення злочинів, скоєних в різні історичні періоди спорідненими за своєю суттю режимами. Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили» став партнером проєкту і підтримав ініціативу зі створення спеціального ресурсу, де будуть представлені всі його матеріали.

Розповідаючи про історичні обставини, за яких на території України були вчинені масові вбивства цивільного населення, автори проєкту ставлять за мету не стільки порівняння трьох окупаційних режимів, скільки висвітлення їхніх злочинів «мовою фактів» – на основі архівних матеріалів та свідчень очевидців. 

Основна ідея проєкту «Биківня, Бабин Яр, Буча – між масакрою і пам’яттю про неї» полягає у наголошенні на необхідності покарання за вчинені злочини, умовою чого є обов’язкове засудження режимів, що їх скоїли. Як зазначено у презентанційному ролику проєкту, «непокаране локальне зло стає глобальним злом», і це спонукає до пошуку шляхів до осмислення трагедій Биківні, Бабиного Яру і Бучі задля остаточного «зупинення зла на нашій землі». 

Братські могили на території Києва та його околиць є сьогодні особливими місцями пам’яті. Вони нагадують нам про незасвоєні уроки історії. І з розгортанням нової трагедії на українській землі дуже вчасним є звернення до цих уроків, потреба не ігнорувати їхні сухі, безжальні висновки.

Один із таких висновків озвучений авторами проєкту «Биківня, Бабин Яр, Буча – між масакрою і пам’яттю про неї» вже на початковій стадії його реалізації: 

«Спорідненість режимів, [що спричинили ці трагедії], полягає у прийнятності масового терору як «ефективного» інструменту управління людьми «інших категорій», визнаних «зайвими» чи «ворожими» (як-от євреї у Німеччині, селяни та численні етноси в СРСР). Це – сутність тоталітарних ідеологій, що призвела до масових трагедій ХХ століття. Створення образу ворога і дегуманізація цілих спільнот […] дозволяють знищувати їхніх представників у будь-який спосіб».

Усі матеріали проєкту «Биківня, Бабин Яр, Буча – між масакрою і пам’яттю про неї» представлені на фейсбук-сторінці Svitarta, що репрезентує суспільно важливі теми. 

Ознайомитись з текстами і документами можна, перейшовши за посиланням: https://www.facebook.com/svitarta?comment_id=Y29tbWVudDo3NjMxNzQzOTgwMjI4MDMyXzQ3MjE0ODIxMTg3NDg5Nw%3D%3D

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *