Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили» звершив непростий 2020 рік підготовкою фотодокументальної виставки «Імена, викреслені з афіш», присвяченої репресованим діячам українського театрального мистецтва.

Початок ХХ століття був для українського театру доволі знаковим: утворилось чимало стаціонарних театрів, у професію прийшло нове покоління, яке прагнуло до синтезу мистецтв на сцені й тяжіло до авангардних пошуків, виникли серйозні акторські школи, відбувались як класичні монументальні, так і яскраві експериментальні постановки.  

Проте у 1920-х-1930-х роках у театральному процесі відбулись радикальні зміни, що спричинили трансформацію мистецького середовища у бік догматизації та ідеологізації. Радянська влада створила особливу управлінську систему, що призвела до впровадження принципів планового господарювання у творчості, втрати театрами репертуарної та управлінської самостійності, відмови від свободи художнього самовираження. У 1937-1938 роках із розгортанням Великого терору театр як дійство, що впливає на емоційну та вольову сфери людини, взагалі опинився під жорстким контролем, а його творці й рядові служителі Мельпомени – під переслідуваннями. У цей час з театральної мапи не лише зникли два національні театри (Державний польський театр УРСР, що діяв у Києві, та Маріупольський  державний грецький робітничо-селянський театр), а й безліч імен акторів, режисерів, літредакторів і директорів театрів. Певна частина театральних діячів була розстріляна у київських в’язницях НКВС і похована на території Заповідника. 

Виставка «Імена, викреслені з афіш» фактично є першим, створеним в Україні проєктом, що висвітлює долю репресованих театральних діячів, похованих у Биківні. Персональні історії, представлені на 8 стендах, доповнені унікальними ілюстративними матеріалами. Зокрема, у виставці подані архівні документи та рідкісні фотографії, які відтворюють соціальні реалії та театральну дійсність 1920 – 1930-х років. Серед персонажів проєкту: театрознавці Йона Шевченко і Олександр Кисіль, композитор і балетмейстер Василь Верховинець, режисери і, одночасно, організатори театрального процесу в Україні Сергій Каргальський, Януарій Бортник, Олекса Ходимчук, актори Генрі Тарло, Степан Шагайда, Борис Дробинський та інші.

Заповідник висловлює глибоку вдячність народному депутату України, заступнику голови комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенії  Кравчук, завдяки допомозі й сприянню якої побачила світ друкована версія виставки.

Виставка «Імена, викреслені з афіш» планується до відкриття на території Заповідника у квітні 2021 р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *