На кінець жовтня – початок листопада 1937 року припала велика хвиля розстрілів серед української інтелігенції. Так радянська влада святкувала 20-річчя більшовицького перевороту. Серед знищених у Києві та Сандармосі (Карелія, РФ) були знакові імена української літератури – Майк Йогансен, Михайль Семенко, Микола Зеров, Володимир Ярошенко та інші. 

У пам’ять про них 12 жовтня 2022 року відбудеться лекція “Українські письменники Розстріляного Відродження, поховані в Биківні”. Організатори заходу – НІМЗ “Биківнянські могили” і КЗК “Музей пропаганди”. Під час лекції ви дізнаєтеся: – життєвий шлях яких митців завершився у київських катівнях НКВС; – що можна відшукати в архівно-кримінальних справах письменників Розстріляного відродження; – у чому чекісти звинувачували українських літераторів; – кого із тогочасних письменниць зробили українською Мата Харі; – як співробітники НКВС “працювали” з літературним середовищем; – які малознані літературні імена містить Биківнянський мартиролог. 

Лектор – Тетяна Шептицька, заступник генерального директора з наукової роботи Заповідника, кандидат філологічних наук. 

Приєднатися до лекції можна 12 жовтня о 15:00 за посиланням: Join Zoom Meeting https://us04web.zoom.us/j/73505230674?pwd=dBb8Kf02vE5HGitRCxw7j7NKxN5l6Z.1

Meeting ID: 735 0523 0674 Passcode: 9uUu9E

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *