12 вересня 2024 року науковий співробітник НІМЗ «Биківнянські могили» Микола Бривко провів лекцію «Биківня – територія пам’яті» для студентів Київського фахового коледжу туризму та готельного господарства.

Під час лекції Микола Бривко вказав на антигуманний характер комуністичного режиму в цілому і проаналізував оперативний наказ НКВС СРСР № 00447 та інші документи, які засвідчили цілеспрямованість і плановість операцій з репресування. Лектор звернув увагу на «спрощену процедуру слідства» та розповів детально про історію створення та функціонування таємної спіцділянки НКВС УРСР у Биківнянському лісі, акцентувавши увагу на діяльність урядових комісій різних років, які намагалися розслідувати обставини поховання людей у Биківні. Окремо проаналізував події кінця 1980-х – початку 1990-х, коли правда про спецобʼєкт НКВС вийшла на поверхню, зазначивши, що ще в 1941 році це місце поховання вперше було викрите нацистською окупаційною владою.

Лектор ознайомив студентів із індивідуальними історіями окремих жертв Великого терору, зокрема, Майка Йогансена, Василя Липківського, Марії Баглій-Іваненко, Рафаїла Петрушанського, Дмитра Погорєлова та інших, показуючи на конкретних прикладах, як працювала репресивна система СРСР та реалізовувався Великий терор на практиці у Києві та області.

Наприкінці лекції М. Бривко відповів на поставлені запитання, які стосувалися не тільки Биківнянських поховань, а й ширшої тематики політичних репресій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *