14 вересня 2024 року в Києві відбулося освячення та відкриття пам’ятника на честь Митрополита Київського і всієї України Василя Липківського на місці його останнього помешкання.

Пам’ятник постав за ініціативи історика, речника Генерального штабу ЗСУ Андрія Ковальова як прояв громадської активності, адже внести донат на побудову постаменту могли всі небайдужі. Києвознавцю Олександру Михайлику завдяки старим картам, аерофотозйомці і співставленням із сучасними картами вдалося виявити точне місце будинку митрополита Василя Липківського, в якому його заарештували московсько-більшовицькі кати 22 жовтня 1937 року. Видатного релігійного діяча, духовного лідера українців розстріляли співробітники НКВС у Києві 27 листопада 1937 року.

Заупокійну літію та освячення памʼятного знака очолив митрополит Переяславсько-Вишневської єпархії владика Олександр у співслужінні настоятеля нашого Храму Святителя Миколая міста Боярки, військового капелана ієрея Сергія та духовенства Києва.

В урочистому заході-відкритті взяли участь учений секретар Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Валерій Філімоніхін, який висипав у підмурок пам’ятника землю із Биківнянського лісу, ймовірного місця останнього спочинку Митрополита, а також онук – Костянтин Липківський, який висипав землю, привезену із рідного краю Митрополита – села Попудні.

Фото – Георгія Лук’янчука та Храму Святителя Миколая міста Боярки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *