На запрошення ГО «Десяте квітня» та Відділу соціокультурної діяльності Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Михайла Грушевського до Одеси завітала заступник генерального директора з наукової роботи НІМЗ «Биківнянські могили» Тетяна Шептицька.

14 вересня 2024 року Тетяна Шептицька прочитала для читачів бібліотеки, одеських студентів і викладачів та членів ГО «Десяте квітня» лекцію «Слово, обірване у Биківні: долі митців Розстріляного відродження». Тетяна Шептицька ввела присутніх у тогочасний соціокультурний та історичний контекст, розкривши процеси, що відбувалися в українському письменстві 1920-1930-х років. Охарактеризувавши здобутки національної літератури міжвоєнного періоду, теми й проблеми, якими переймалися митці, Тетяна Шептицька проаналізувала причини масових політичних репресій в інтелектуальному середовищі та розкрила методи, якими діяли співробітники НКВС, схиляючи письменників до самообмовляння та визнання провини. 

Окрему увагу Тетяна Шептицька приділила найяскравішим постатям Розстріляного відродження, які формували обличчя української культури початку ХХ ст. та презентували своє покоління. Портретні замальовки постатей Михайля Семенка, Майка Йогансена, Юрія Вухналя, Вероніки Черняхівської супроводжувалися розповідями про особливості їхніх архівно-кримінальних справ та інформацією про постреабілітаційні нюанси. Детальніше лекторка зупинилася і на постаті письменника Івана Маловічка, який  вчився в Одеському державному технікумі  кінематографії ВУФКУ та знайшов у цьому місті свою кохання – дружину Зою Зубкову, яка у вирі Великого терору зберегла частину творчої спадщини митця. 

По закінченню лекції Тетяна Шептицька подарувала Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Михайла Грушевського низку видань, присвячених Биківні. 

Захід відбувся за підтримки Агентства ООН у справах біженців в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *