15 серпня 2022 року відбулося відзначення Дня Війська Польського на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили».

Захід відбувся за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Бартоша Ціхоцького, військового аташе Республіки Польща в Україні та представників польського дипломатичного корпусу. Від польської спільноти м. Києва на заході були присутніми члени «Спілки поляків України» і культурно-освітнього товариства імені Адама Міцкевича. Заповідник представляли учений секретар Валерій Філімоніхін і начальник науково-дослідного відділу Олена Полідович.

Учасники урочистостей поклали вінки до братських могил Міжнародного меморіалу жертв тоталітаризму 1937–1941 років та вшанували пам’ять загиблих під час сталінського терору хвилиною мовчання і поминальним дзвоном. 

Окремо у цей день Меморіал відвідали представники Міністерства оборони України, віддавши шану польським братам по зброї.

День Війська Польського відзначають щорічно 15 серпня. Саме цього дня у 1920 р. відбувся історичний перелом у радянсько-польській війні 1920–1921 років – розпочався контрнаступ польської армії під Варшавою. У цій битві брали участь і українські підрозділи УНР, які разом із польськими побратимами, як і сьогодні, боронили світ від тиранії й тоталітаризму заради майбутнього. Ці події визначили подальший вектор розвитку Східної Європи, а гасло «За нашу і вашу свободу!» закарбувалось у пам’яті українських і польських вояків, які зупинили більшовицьку навалу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *