26 листопада 2020 року Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили» взяв участь у заходах «Академії молодих лідерів польських організацій України», організованих Спілкою Поляків України.

Начальник відділу забезпечення міжнародних взаємозв’язків Заповідника Ольга Озоліна розповіла школярам і студентам, які приїхали з різних куточків України, про витоки, перебіг і наслідки сталінських репресій 1937-1941 рр., ознайомила з історією виникнення і функціонування таємної спецділянки НКВС в Биківнянському лісі, а також розповіла про сьогоднішню діяльність наукового колективу установи.

Особливу зацікавленість молодих поляків України викликали розповіді про «польську операцію» НКВС і так званий Український катиньський список. Що закономірно, адже серед учасників заходу виявилось чимало осіб, чиї прадідусі і прабабусі були репресовані саме за «антипольським» наказом № 00485, або втратили життя внаслідок записки Л. Берії і Постанови ЦК ВКП(б) від 5 березня 1940 року.

Після лекційної частини учасники заходу відвідали територію Заповідника. Вони запалили лампадки на братських могилах Міжнародного меморіалу жертв тоталітаризму 1937-1941 рр., а також вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання і поминальним дзвоном.

Диякон парафії Святого Олександра в Києві Яцек Ян Павлович відправив молитву за душі невинно вбитих і звернувся до молоді з промовою, в якій, зокрема, закликав бути патріотами України, вивчати та пам’ятати історію свого краю, але водночас не забувати традиції й мову батьків і дідів.

Юні відвідувачі поставили Ользі Озоліній багато питань у намаганні розібратися в складних історичних подіях 1930-40-х років. А потім ще довго ходили вздовж стін пам’яті, вчитуючись у прізвища загиблих, серед яких нерідко знаходили своє.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *